Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

dilluns, 2 de febrer del 2015

Fertilitzant ecològic casolà ric en potassi

El te de plàtan és un adob ecològic ric en potassi molt fàcil de fer a casa. Emprarem aquest fertilitzant orgànic dissolt en l'aigua de reg un cop superada la fase de germinació i desenvolupament, ja que els nostres cultius en test van esgotant els nutrients del seu sòl i aviat necessiten una aportació extra per continuar amb el seu correcte desenvolupament i fructificació.

El potassi, juntament amb el fòsfor i el nitrogen, són els nutrients principals que necessiten les nostres plantes. Cada nutrient té la seva funció i la seva manca ocasiona uns determinats símptomes. Perquè aquests nutrients puguin ser absorbits per la planta, han d'estar dissolts en l'aigua del substrat.

El potassi contribueix a la floració i fructificació de la planta, així com a la maduració dels troncs llenyosos i l'enfortiment dels teixits. Un símptoma clar de la seva manca és el esponjament de les puntes de les fulles, però també es redueix la floració i la planta deixa de donar fruits o els dóna defectuosos. En els tomàquets, per exemple, la manca de potassi provoca la maduració per zones.

Per elaborar aquest senzill te de plàtan, posarem a bullir quatre o cinc pells de plàtan en abundant aigua, com més madures millor, durant 15 minuts.

Un cop es refredi l'aigua, la colarem i serà aquesta la que farem servir per regar les nostres plantes. També podem fer servir aquesta aigua per barrejar-la amb el te de guano de ratapinyada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada