Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

dilluns, 26 de gener del 2015

NUTRIENTS I MATÈRIA ORGÀNICA

Els nutrients indispensables per al desenvolupament de la planta són el Nitrogen, el Fòsfor i el Potassi, els quals apareixen en els materials en forma de N, P 2 O 5 i K 2 O respectivament. Els substrats han de tenir un contingut adequat de cada un d'ells i també d'altres elements secundaris com el calci, el magnesi o el sofre.

Quan la planta no disposa dels nutrients necessaris es debilita i apareixen efectes negatius com: fulles pàl·lides, grogues o assecament de la vora de les fulles, els brots joves s'assequen, baixa la floració, la fructificació, etc.

Molts dels substrats que podem trobar no contenen la suficient quantitat de nutrients que necessita la planta, però, encara que fos així, es van perdent amb el temps. Per això cal que a terra hi hagi matèria orgànica, que va alliberant a poc a poc els nutrients, i també manté l'activitat dels microorganismes beneficiosos.

La necessitat de fertilitzar

Algunes partícules del sòl com les argiles poden retenir nutrients, però, en qualsevol cas, només retenen alguns com el potassi, calci, magnesi ... (els que tenen càrrega positiva). El nitrogen té càrrega negativa i, a més, és molt soluble, de manera que va desapareixent de la nostra terra, sobretot amb l'aigua de reg. És el que es coneix com rentat de nutrients.

Per això hem de recórrer, almenys un cop l'any, a la fertilització del terreny, afegint al substrat adobs orgànics o adobs minerals que aporten els nutrients que falten.

Amb la fertilització orgànica: compost, esmenes húmiques, adobs verds, fems, adobs orgànics líquids ... estem afegint a terra humus, o matèria orgànica que es transformarà en humus. Aquest conté els nutrients necessaris i, encara que no pot nodrir directament la planta, el sòl ¡que està viu! s'encarrega de transformar aquests nutrients perquè la planta pugui assimilar (mineralització de la matèria orgànica). Així, el sòl va a poc a poc degradant la matèria orgànica utilitzant part dels nutrients i reservant altra banda per mineralitzar-los quan es necessitin.

A més de la alliberament lent de nutrients, l'abonament orgànic té altres avantatges com el manteniment natural del substrat i de la seva flora microbiana o el reciclatge de residus, un dels pilars del cultiu ecològic.

En general, els fertilitzants o adobs químics contenen concentracions molt elevades de nutrients dissolts i l'excés pot resultar perjudicial per a la collita. A més, persisteixen poc en el terreny i cal anar amb compte perquè de vegades poden semblar molt complets però en realitat no tenir algun micronutrient (ferro, coure, clor ...), també necessaris per al creixement de les plantes. Hi ha una sèrie de fertilitzants minerals naturals autoritzats en agricultura ecològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada