Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

dilluns, 2 de març del 2015

Els fertilitzants, els fems i els plaguicides són les principals causes de contaminació de l'aigua

La contaminació de les aigües subterrànies pels productes i residus agroquímics és un dels problemes més important en gairebé tots els països desenvolupats i, cada vegada més, en molts països en desenvolupament.

La contaminació per fertilitzants es produeix quan aquests s'utilitzen en major quantitat de la que poden absorbir els cultius, o quan s'eliminen per acció de l'aigua o del vent de la superfície del sòl abans que puguin ser absorbits. Els excessos de nitrogen i fosfats poden infiltrar-se en les aigües subterrànies o ser arrossegats a cursos d'aigua. Aquesta sobrecàrrega de nutrients provoca l'eutrofització de llacs, embassaments i estanys i dóna lloc a una explosió d'algues que suprimeixen altres plantes i animals aquàtics.

En les projeccions de cultius per a l'any 2030, se suposa un menor creixement de l'ús de fertilitzants nitrogenats que en el passat. Si es pot millorar el rendiment, l'increment en l'ús total de fertilitzants entre 1997-1999 i 2030, podria ser tan reduït com el 37 per cent. No obstant això, l'ús actual en molts països en desenvolupament és molt ineficaç. A la Xina, el major consumidor del món de fertilitzants nitrogenats, gairebé la meitat del nitrogen aplicat es perd per volatilització i d'un 5 a un 10 per cent més per infiltració.

Insecticides, herbicides i fungicides també s'apliquen intensament en molts països, tant desenvolupats com en desenvolupament, el que provoca la contaminació de l'aigua dolça amb compostos carcinògens i altres verins que afecten l'ésser humà i a moltes formes de vida silvestre. Els plaguicides també redueixen la biodiversitat, ja que destrueixen herbes i insectes i amb ells les espècies que serveixen d'aliment a ocells i altres animals.

L'ús de plaguicides s'ha incrementat considerablement al llarg dels darrers 35 anys, aconseguint taxes de creixement del 4 al 5,4 per cent en algunes regions. En els anys noranta es va apreciar una disminució de l'ús d'insecticides, tant en països desenvolupats, com França, Alemanya i el Regne Unit, com en uns quants països en desenvolupament, com l'Índia. En contrast, l'ús d'herbicides continuar augmentant en la majoria dels països.

A mesura que augmenti la preocupació per la contaminació i la pèrdua de biodiversitat, l'ús futur de plaguicides pot créixer més lentament que en el passat.

Als països desenvolupats, el seu ús es restringeix cada vegada més mitjançant lleis i impostos. A més, el seu ús serà frenat per la creixent demanda de cultius orgànics, produïts sense l'addició de productes químics. És probable que en el futur augmenti l'ús de plaguicides "intel·ligents", varietats de cultius resistents i mètodes ecològics de control de plagues, doncs les aigües son cada any de pitjor qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada