Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

dijous, 1 de gener del 2015

Abelles en extinció i com ens pot afectar a nosaltres


Cròniques - Perill en el rusc
Cròniques mostra com l'abella silvestre, el principal pol·linitzador del planeta, està en perill d'extinció, i com els apicultors intenten cobrir l'absència d'aquesta espècie. Un equip del programa ha estat testimoni de l'estrall que els plaguicides i els paràsits provoquen en les colònies d'abelles que pol·linitzen els cultius.
Sense ruscs la continuïtat de l'espècie humana seria un enigma perquè escassejarien els aliments, ja que un terç de les fruites i verdures que es consumeixen són pol·linitzades per les abelles.
El reportatge també dóna a conèixer els greus danys que causen els plaguicides neonicotinoides en les colònies d'abelles que pol·linitzen els cultius de gira-sol. Els apicultors perden la meitat dels seus ruscs després de la campanya, ja que el verí de l'insecticida ha impregnat tot l'ecosistema.
Un equip del programa ha estat testimoni de com mantenen els apicultors la biodiversitat en l'alta muntanya, gràcies a l'invent del 'fapimovil'. Es tracta d'un remolc carregat amb vint ruscs que cobreix l'absència de l'abella silvestre, pràcticament extingida per un dels paràsits més letals: la varroa. L'invent contribueix a pol·linitzar els nabius, el principal aliment d'espècies protegides com l'ós bru i el gall fer.

D'acord amb el sotsdirector general de Sanitat i Higiene Animal del Ministeri d'Agricultura d'Espanya, Lucio Carbajo, no tots els cultius desapareixerien si no hagués abelles al món, perquè n'hi ha que es poden gestionar d'altres formes (autopol·linització i pol·linització per ocells , entre elles), però la pèrdua de diversitat i de qualitat alimentària seria tremenda.

A més, els mateixos factors que ataquen les arnes danyen també als pol·linitzadors silvestres com el abellot, el borinot i les vespes, de manera que les pèrdues no només afectarien la producció agrícola, sinó també als ecosistemes naturals i al medi ambient en general. Les abelles, les flors i els fruits van evolucionar junts fa desenes de milions d'anys, i no es pot destruir un sense destrossar als altres.

Els països sense dubte més afectats són els europeus, ja que en un estudi en el mes d'abril d'aquest any realitzat pel Laboratori de Referència de la Unió Europea per a la Salut de les Abelles es van reflectir les següents dades, que es van prendre en més de 30.000 ruscs durant 2012 i 2013 i on es van examinar les pràctiques agrícoles i els agents patògens més perjudicials: els índexs de mortalitat hivernal són molt variables entre països (la forquilla cobreix del 3.5% al ​​33.6%).

Sent la situació més greu presentada al nord del continent europeu, ja que a Espanya i altres països mediterranis els índexs de mortalitat estan per sota del 10 per cent, mentre que a la part superior es troben per sobre del 20 per cent.

NO HI HA SOLUCIÓ?

Malgrat tot l'anterior, l'Organització Mundial de la Salut va afirmar que encara es troben científics investigant una possible solució a aquest problema, que podria derivar en una greu desnutrició mundial, i que desafortunadament encara no té control.

Cal assenyalar que un estudi d'aquesta organització sobre la distribució mundial de la vitamina A i de ferro, va trobar que les regions amb alta prevalença de deficiències nutricionals es superposen amb les zones que més depenen dels pol·linitzadors per al lliurament d'aquests nutrients.

La deficiència de vitamina A s'associa amb pèrdua de visió i augment de la mortalitat, mentre la deficiència de ferro es relaciona amb complicacions en l'embaràs i problemes de desenvolupament i risc de mort en els nens.

Albert Einstein va dir que si desapareixes l 'abella a l'home només li quedarien 4 anys de vida...esperem que anés errat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada