Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

diumenge, 23 de novembre del 2014

Diferents tipus d'adobs orgànics

L'ús d'adobs orgànics suposa un retorn a les pràctiques emprades per l'ésser humà des dels inicis de l'agricultura, que al seu torn van partir de l'observació de la natura, que recicla dia a dia la matèria orgànica creant una inesgotable renovació de la vida . El més antic és avui el més punter.
Aquest tipus d'abonaments són, en general, d'alliberament lent, de manera que aporten durant un temps prolongat la quantitat de nutrients que necessitaran en cada moment les plantes. Són, majoritàriament, adobs complexos que no solen donar problemes de carències nutricionals. Aporten diferents elements, com vitamines, hormones o substàncies amb propietats antibiòtiques. Barrejats amb la terra del jardí o l'hort milloren la seva estructura. Contribueixen a aglutinar els sòls sorrencs i, per això, optimitzen la seva retenció d'aigua i nutrients; mentre que disgreguen i airegen els sòls argilosos. Si es produeixen a casa suposen un estalvi econòmic, ja que permeten reciclar restes de l'hort o dels menjars. Els adobs orgànics afavoreixen l'activitat microbiana del sòl i la recuperació de terrenys danyats per l'ús reiterat d'adobs químics. En definitiva, ajuden a crear una terra més sana i equilibrada.

TORBA

Millora notablement l'estructura del sòl, però no és pròpiament un adob orgànic; es barreja amb el substrat per aportar major esponjositat i hidroabsorción. Són restes vegetals que s'han sotmès a una lenta descomposició en condicions d'alta humitat i baixa quantitat d'oxigen. Hi ha principalment dos tipus de torba: rossa (a la foto) i negra. La primera és de ph molt àcid, pel que no és apta per a tots els cultius. La torba negra és més propera als valors neutres, però la seva capacitat d'absorbir aigua és menor, sobretot un cop dessecada.

COMPOST

És el producte que s'obté de la descomposició controlada de restes orgàniques, especialment d'origen vegetal. D'alguna manera intenta imitar el procés que es duu a terme en la naturalesa de forma natural quan la fullaraca es transforma en humus, aquesta capa fosca de terra que es troba a la superfície del sòl del bosc. El compost en un molt bon adob bio, que restaura l'ecosistema microbià del sòl i millora la seva estructura. Però, sobretot, és fàcil de produir i, a més, pot sortir gratis si es fa a casa.

FEM

Era (i segueix sent en moltes zones agrícoles) l'abonament més utilitzat fins a l'aparició dels agroquímics. El constitueixen els excrements fermentades d'animals. Presenta alts nivells de nitrogen, encara que les seves propietats varien molt segons l'animal de què provinguin i l'aliment que consumeixi: per exemple és de millor qualitat un fem d'ovella que un porc estabulat. En el teu centre de jardineria trobaràs fems de cavall madurat a l'aire lliure i formulat en grànuls; és inodor i els seus bacteris es conserven vives.

HUMUS DE CUC

Compostatge que es realitza mitjançant el procés digestiu dels cucs. Es tracta d'un humus net, inodor i suau al tacte, les propietats es consideren fins i tot millors que les del compost domèstic. S'escampa per sobre del substrat remogut de les plantes del jardí i testos de terrasses i patis. En el teu centre de jardineria el trobaràs ja elaborat (fins i tot en format líquid). També pots produir en el teu jardí; en aquest cas et caldria comprar els cucs i un vermicompostador on dur a terme tot el procés.

ADOB VERD

Consisteix en sembrar plantes que després es voltejaran i s'incorporaran al sòl en forma d'abonament. Se solen utilitzar especialment lleguminoses -alfalfa, trèvol, pèsol- perquè són capaços de fixar el nitrogen de l'aire que després tornaran a terra quan siguin soterrades. També s'utilitza la consolda (Symphytum officinale), a la foto, fulles d'aquesta planta a la sembra de patates. Està especialment indicat per protegir el sòl de l'erosió i per recuperar els terrenys que han perdut el seu equilibri biològic després de l'ús de fertilitzants químics.

GUANO

És el nom que reben les dejeccions de les aus marines, la dieta basada en peix fa del guano un potent fertilitzant amb alts nivells de nitrogen i fòsfor. També es pot aconseguir guano de ratpenats. En jardineria domèstica apareix com a ingredient principal de fertilitzants líquids, que es dilueixen en l'aigua de reg, varetes fertilitzants i adobs granulats, que actuen com a esmena orgànica durant 45-60 dies. N'hi ha de caràcter universal i formulats per a grups específics de plantes.

FARINES D'OS

Resulten útils pel seu alt contingut en fòsfor, pel que es recomanen per estimular la floració de les plantes. Però les farines d'os tenen un alt contingut en calç, el que pot alterar el pH del substrat i dificultar l'absorció de certs nutrients; de la mateixa manera, poden contribuir a corregir un pH massa àcid. També s'elaboren abonaments amb banyes i peülles; tenen un alt contingut en nitrogen i són de cicle llarg, pel que estan indicats com a abonat de fons a l'hort i el jardí.

CENDRES

Hauran de ser sempre cendres obtingudes de matèria orgànica. Contenen alts nivells de potassi, calci o magnesi, i no obstant això no tenen nitrogen. Són apropiades per corregir l'excessiva acidesa del sòl a causa del seu pH molt alcalí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada