Què són els adobs ecològics?

Els agricultors necessiten tornar a terra els nutrients que utilitzen per als cultius que obtenen. Això s'aconsegueix amb bones pràctiques de conreu i afegint a la terra l'aliment que necessita. Un abonament complet conté fòsfor, potassi, calç i una matèria nitrogenada que les plantes extreuen de la terra per a la seva nutrició. La síntesi de NH3 a partir de N l'aire va obrir la porta a la font inesgotable de fertilitzants nitrogenats que s'utilitzen avui en agricultura convencional. Aquests abonaments nitrogenats produïts per síntesi de forma industrial creen desequilibris a terra i poden provocar danys a l'atmosfera i arribar a les capes freàtiques contaminant l'aigua . Els abonaments industrials aplicats en excés per aconseguir collites més abundants no poden ser absorbits per les plantes el que comporta a l'acidificació de la terra. Aquesta acidificació juntament amb l'aplicació de pesticides per acabar amb les plagues crea desequilibris a terra i aniquilen la rica vida subterrània tan necessària per obtenir plantes saludables. Els abonaments ecològics es produeixen transformant la matèria orgànica, convertint-la en assimilable per al sòl sense deixar residus contaminants.

Avantatges d'utilitzar adobs ecològics:
Afegir abonaments ecològics a la terra millora les condicions del sòl, aporta els nutrients necessaris per obtenir plantes sanes i protegeixen de l'erosió, amb l'avantatge afegit de ser beneficiosos per al medi ambient i la fauna.

Abonaments Ecològics
Fem animal: vaca, cavall, oví, caprí, porc, gallinàcia Purins: dejeccions líquides. Compost: adob natural produït a partir de restes de matèria orgànica vegetal. Humus de cuc Abonaments verds: Són cultius realitzats amb la funció principal d'enterrar-verds a el sòl com a adob. S'obtenen de cereals lleguminoses i crucíferes. Restes orgàniques animals: Farina de sang, farina de banyes, farina de peix, farina de carn. Algues dessalinitzades Excrements d'aus: Guano Residus orgànics vegetals: Orujo de raïm, Orujo d'olives Biofertilizants: Bacteris, Aminoàcids d'origen vegetal nitrogenats

ADOBS

ADOBS

dilluns, 22 de febrer del 2016

Fabricació propia de fertilitzant orgànic líquid

Aquesta és una gran idea per a aquells que volen iniciar una emprenedoria amb un inversió moderada o baixa. Ja que els elements per fabricar aquest producte són bàsics i la matèria primera té relativament costos molt baixos o nuls.
El dispositiu per a la elaboració d'aquest producte no requereix d'energia i treball, ja que realitza de forma autònoma la descomposició de la matèria primera fins convertir-lo en un fertilitzant ecològic. Algunes de les principals característiques d'aquest fertilitzant líquid , o també conegut com bio-fertilitzant és que compta amb propietats favorables per a les plantes i recupera sòls desgastats, és ecològic pel que té gran demanda entre productors orgànics i és ideal per a ús casolà com:
- plantes de jardí,
- plantes en tests,
- hortes,
- jardins,
- gespa, etc.

Si bé ja no és un producte o idea nova segueix sent una excel·lent alternativa per a un nínxol de mercat on els clients busquen preservar la seva salut i el benestar, a més es preocupen pel medi ambient, amb un correcte pla de treball i de màrqueting es pot pensar en la distribució en botigues especialitzades o supermercats.

Algunes de les seves principals característiques: 
- És de fàcil aplicació en comparació que els abonaments o fertilitzants convencionals, es pot aplicar durant el reg.
- per a la fabricació es fa servir un recipient hermètic on es realitza per si sol el procés.
- No requereix d'instal·lacions especials, es pot fer en un sostre o jardí.
- la matèria primera és fàcil d'obtenir ja que majoritàriament és matèria orgànica de rebuig.

Passos per fabricar fertilitzant líquid de forma artesanal
Materials : 
1. Un garrafa de plàstic de 19 litres, amb tapa i net
2. Una ampolla de plàstic pet d'almenys dos litres amb tapa i neta.
3. Cinta d'aïllar de gran adhesió
4. Tisores metàl·liques
5. Un tram de mànega de plàstic.
6. Tovallons de paper usats
Ingredients : 
1. Excrement d'animal herbívor (opcional)
2. Residus de menjar
3. Closques de: ou, fruites (evitar posar closques de cítrics), trossos de verdures.
4. Fulles seques
Passos: 
1. En la garrafa posar una capa de fems de 15 centímetres.
2. Posar ara dins la garrafa una capa de fulles seques de 15 centímetres.
3. Incorporar ara en la garrafa les closques en parts molt petites formant una capa de 15 centímetres de gruix
4. Posar posteriorment els residus de menjar i els tovallons usades fins arribar just a la meitat del garrafa
5. S'omple la garrafa amb aigua deixant amb aproximadament 18 litres d'aigua, deixant sempre lliure el coll de la garrafa
6. Es perforen les dues tapes de preferència amb les tisores, la del garrafa i la de l'ampolla, verificant que la mànega entre pels dos orificis. Es procedeix a posar les tapes perforades al garrafó i l'ampolla. Es connecta la mànega a tots dos orificis, aplicant la cinta per generar una unió segellada
Seguiment: 
1. Ubicar-lo en un lloc on li de la llum del sol
2. Un cop per setmana cal tornar a on es trobi la garrafa i la tapa i agitar per uns 15 minuts
3. Quan ja no hi hagi gairebé res sòlid dins el garrafa és el senyal que el fertilitzant aquesta llest, això ha de passar al segon o tercer mes depenent del sol / calor com a factor de descomposició
Rendiment: 
- Cada litre de concentrat es dilueix en 10 litres d'aigua.
Precaucions: 
- en separar les tapes fer-ho en lloc obert i evitar olorar l'ampolla pet ja que és la que acumula els gasos producte de la descomposició. Conclusions per ser un producte líquid la manipulació és senzilla i per envasar o traslladar-lo es requereix d'entrades relativament econòmiques, el cost de la fabricació d'aquest biofertilitzant pot ascendir als 15 euros o més, depenent de la quantitat a produir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada